Hoe ziet STERK2940 de toekomst van Stabroek? 

Als het van STERK2940 afhangt dan zal binnen 20 jaar Stabroek nog steeds een mooi groen polderdorp zijn, waar kwaliteitsvol wonen en leven samengaan met hedendaagse landbouw en grote groene open ruimtes. We zien geen grote appartementsblokken maar kindvriendelijke en veilige wijken waar het goed wonen is. Beleidsmakers maken geen beslissingen boven de hoofden van onze inwoners maar gaan actief luisteren waar de noden zitten en pakken die samen met de buurt aan.

Zal STERK2940 het verkeersinfarct in Stabroek oplossen? 

Je verplaatsen in onze gemeente is vaak een echte nachtmerrie. Terwijl de Nx vaak wordt gezien als dé oplossing voor het verkeersinfarct, zijn wij ons ervan bewust dat deze ingreep niet heiligmakend is en dat er meer nodig is om een vlotte doorgang te verzekeren. Extra ingrepen via fietsostrades, comfortabele trage wegen, meer openbaar vervoer, deelfietsen-en auto’s en een betere afstemming met de haven zijn maar enkele zaken die we zo snel als mogelijk willen aanpakken. Mobiliteit is een topprioriteit!

Wat gaat STERK2940 voor kinderen en jongeren doen? 

Te vaak is de politiek blind voor wat een kind/jongere ziet, wenst of nodig heeft. Beleidsmakers laten zich vaak leiden door wat zij denken dat best is. Wij willen dat anders aanpakken! Onze schepen van jeugd Liesbeth Bardyn liet onze gemeente een intensief traject doorlopen om tot het label kindvriendelijke gemeente te komen. De komende jaren willen we al deze kennis omzetten in daden. In meer inspraak en meer ruimte voor kinderen en jongeren. Met als eerste realisatie een echte urban zone met freerunning en pumptrack aan de JOS in Hoevenen.

Kunnen jullie de 191 appartementen van site Polderpark nog tegenhouden?

Ondanks de strijd vanuit alle leden van STERK2940, is site Polderpark volledig goedgekeurd. Wij betreuren dat de impact van deze megaverkaveling onvoldoende is onderzocht en het project met enkel appartementenblokken het landelijk gevoel flink onder druk zet. Wij verwachten dan ook grote mobiliteitsproblemen via de geplande ontsluiting en een extra druk op verenigingen, scholen en dienstverlening. STERK2940 pleit voor een degelijke mobiliteitsstudie en maatregelen om de impact te minimaliseren en een woonbehoeftestudie plus bouwcode om verkavelingen zoals deze in de toekomst te voorkomen.

Wat doet STERK2940 rond armoede? 

Armoede is vaak onzichtbaar en dichterbij dan je denkt. Als sterke gemeenschap willen we dit het hoofd bieden. Via scholen, verenigingen en lokale ondernemers willen we ervoor zorgen dat geen enkel kind met een lege brooddoos naar school gaat en dat iedereen lidgeld kan betalen of kan deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten via de UiTpas. Buurtcomités en zorgzame buurten zijn antennes om te voelen waar noden zitten en hoe we deze het best aanpakken om mensen echt vooruit te helpen. Een eenvoudigere dienstverlening en vrijwilligers als babbelbuddies kunnen families in nood helpen.

Landbouw en natuur, hoe kan dat nu samen gaan volgens STERK2940?

Stabroek is een plattelandsgemeente en dankzij onze landbouw kunnen wij genieten van lekkere producten en prachtige polders. Tezamen moet je ook prachtige boswandelingen kunnen maken en uitkijken op bloemenweides. Landbouw en natuur is geen OF-verhaal maar een EN-verhaal. Hier willen we op inzetten door een personeelslid aan te werven dat instaat voor landbouw zodat we boeren eigenaarschap kunnen geven op waterbeheer, een lokaal label ‘ken je boer’ kunnen opstarten en gelijktijdig de uitdagingen van de klimaatverandering het hoofd bieden. 

Hoe gaat STERK2940 inwoners beter betrekken bij projecten en beslissingen? 

STERK2940 wil een omgeving creëren waarin inwoners zich gezien en gehoord voelen. Dit doen we door duidelijke eerlijke communicatie vanuit de gemeente maar ook door inspraakmomenten te organiseren bij projecten in de buurt. Zo willen we je controle en vat geven op je eigen leefomgeving. Daarnaast pleiten we voor een nauwer partnerschap tussen verenigingen en de gemeente. Geef verenigingen het vertrouwen en de kans om via een gemeentelijke toelage zelf verbouwingen te doen. En waardeer vrijwilligers, ondersteun hen en biedt hen vormingen aan die ze nodig hebben.